Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés

first_imgArchDaily “COPY” “COPY” 2015 Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés 2015 CopyAbout this officeTaillandier Architectes AssociésOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsToulouseFrancePublished on November 13, 2015Cite: “Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés” 13 Nov 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeBathroomsGeberitBathroom Series – ONESkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassAluminium CompositesAmerican MetalcraftAluminum Panels – Decorative Fencing for BridgesPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsWater Facade PanelDoorsLinvisibileLinvisibile Concealed Sliding Door | MareaWall / Ceiling LightsiGuzziniExterior Light – WalkyWoodPlycoWood Boards – Birch LaserplyMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/776964/yaoitcha-residence-taillandier-architectes-associes Clipboard CopyApartments•Toulouse, France Save this picture!© TAA : T. Cecconi+ 21 Share Architects: Taillandier Architectes Associés Area Area of this architecture project Projects Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes AssociésSave this projectSaveYaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés photographs:  TAA : T. Cecconi Photographs:  TAA : T. Cecconi Project Owner:VidjanagniDesign Office/ Bureau D’etude:SLH IngénierieCity:ToulouseCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© TAA : T. CecconiRecommended ProductsFiber Cements / CementsSwisspearlSwisspearl Largo Fiber Cement PanelsFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationCeramicsApariciPorcelain Tiles – TangoCeramicsGrespaniaWall Tiles – Wabi SabiText description provided by the architects. The project proposes six apartments in the historic heart of the city of Toulouse, on Avenue Garonnette. Two historical elements explain the particularities of the project site: the division of land in the neighbourhood into allotments, and the drying up in 1954 of the Garonnette, a previous branch of the Garonne. The project site is thus characterised by a long and narrow plot located on the floodplain of the river where the height of submersion could reach 4m.Save this picture!Floor PlanIn this area, the urban fabric is disparate: warehouses, individual homes, collective housing, all presenting varying construction heights and architectural aesthetics. The project aims to highlight the qualities of the site and the surroundings: a remarkable tree on its northern boundary, a pedestrian pathway along the water rill tracing the river-branch on Avenue Garonnette and the lush vegetation and gardens of the Clary hotel in front of the plot. The analysis of the surrounding constructions guided the positioning of built volumes and empty spaces inside the parcel to encourage views to these remarkable elements.Save this picture!© TAA : T. CecconiThe plot is bordered to the south by terraced buildings, to the north by a house with its garden and to the back by an apartment building courtyard. The pedestrian and vehicle accesses are located on Avenue Garonnette, the facade on the ground floor is set back to create a sheltered space outside the entrance. The ground floor, free from any apartments, opens up under the volumes of the apartments on the upper floors and accommodates parking for vehicles and bicycles.Save this picture!© TAA : T. CecconiThe project consists of two successive cubes implanted in the length of the parcel, each consisting of three double-exposed apartments. A central exterior staircase located in the centre gives access to the apartments.  All apartments have a private terrace opening up onto the central courtyard, and the street-side apartments have a second terrace offering an open vista over the green streetscape.Save this picture!SectionThe street facade is cladded entirely of a metal skin of Corten steel, composed of blinds on the upper floors and solid panels on the recessed façade of the ground floor. This cladding also integrates the outdoor lighting ceiling fixtures, as well as the mailboxes and technical elements alongside the pedestrian access gates, all cladded in Corten. On the upper floor façades, the Corten skin becomes a screen composed of fixed or accordion opening louvers, creating an animated façade when open and a seamless screen surface when closed. The rear façade is composed in a similar way to the street facade whereas, on the shared boundaries, the north facade and the south façade overlooking existing buildings are cladded in solid Corten-color coated steel panels. The space of the courtyard is emphasized by a filter composed of Corten blades cut along a curved pattern. These elements fixed onto the edges of the balcony slabs preserve the privacy of the apartment terraces.Save this picture!© TAA : T. CecconiUsing a unique material for the whole project emphasizes a clear and consistent project image in a heterogeneous surrounding context. The range of uses of Corten steel demonstrates the potential of this material, used both as façade or ceiling cladding, as perforated or solid sheets, for doors, shutters and louvers. The use of the same color coated steel sheets on the shared boundaries accentuates the unity sought after by this project.Save this picture!© TAA : T. CecconiProject gallerySee allShow lessThe Old Library / BK. architecten + Stephanie Gieles Interieurontwerp + KREUK archit…Selected ProjectsLEO office / llLabSelected ProjectsProject locationAddress:Avenue de la Garonnette, 31000 Toulouse, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Year:  Apartments Area:  560 m² Area:  560 m² Year Completion year of this architecture project Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/776964/yaoitcha-residence-taillandier-architectes-associes Clipboard Year:  Francelast_img read more